Blog

Kako pravilno čistiti i održavati bazen

Ciscenje bazen

Sa dolaskom toplijih meseci, leto se polako približava, a sa njim i sezona bazena. Da li ste spremni da svoj bazen dovedete u savršeno stanje za sezonu kupanja? U našem najnovijem blog postu, otkrijte korisne savete i trikove za čišćenje i održavanje vašeg bazena, tako da možete bezbedno uživati u svežini vode tokom letnjih meseci.

Redovno čišćenje pre sezone

Pre nego što otvorite bazen za sezonu, važno je da izvršite temeljno čišćenje. Uklonite sve otpatke i prljavštinu sa dna i ivica bazena, proverite stanje filtera i pumpi, i pripremite vodu za dodavanje hemikalija.

Balansirajte hemiju vode

Balansiranje hemije vode je ključno za održavanje čiste i sigurne vode u vašem bazenu. Pored hemijskih sredstava koja se često koriste, postoje i prirodni načini za postizanje optimalne pH ravnoteže i hemijskog sastava vode.

Testiranje vode

Pre nego što započnete bilo kakvo tretiranje vode, važno je prvo testirati njen hemijski sastav. Testovi dostupni u prodavnicama bazenske opreme omogućiće vam da izmerite pH vrednost, nivo hlora, alkalinitet i druge parametre.

Regulacija pH vrednosti

Idealna pH vrednost vode bazena trebalo bi da bude između 7,2 i 7,6. Ako je pH vrednost previsoka (alkalna), možete je smanjiti dodavanjem limunske kiseline ili sirćeta. Suprotno tome, ako je pH vrednost preniska (kisela), možete je povećati dodavanjem sode bikarbone.

Održavanje nivoa hlora

Hlor je ključni dezinfekciono sredstvo koje sprečava rast bakterija i algi u vodi. Ako nemate komercijalne hlornenke, možete koristiti hlor iz granuliranog izbeljivača (samo natrijum hipohlorit, bez drugih dodataka) ili čak sol kao prirodni izvor hlora.

Stabilizacija alkaliniteta

Alkalinitet vode igra važnu ulogu u održavanju stabilne pH vrednosti. Povećajte alkalinitet dodavanjem sode bikarbone, dok ga možete smanjiti dodavanjem limunske kiseline.

Koristeći ove prirodne sastojke, možete održati prirodnu ravnotežu vode u vašem bazenu, bez potrebe za komercijalnim hemikalijama. Međutim, važno je imati na umu da je pravilno doziranje ključno kako bi se izbegla prekomerna upotreba sredstava i eventualno narušavanje kvaliteta vode.

Ciscenje Bazena

Pravilno održavanje filtracionog sistema: ključ za čistu i prozirnu vodu

Filtracioni sistem je srce vašeg bazena, odgovoran za uklanjanje nečistoća iz vode i održavanje njenog kvaliteta. Redovno održavanje ovog sistema ne samo što poboljšava efikasnost filtracije, već i produžava životni vek opreme.

Redovna provera filtera

Filteri u bazenskom sistemu igraju ključnu ulogu u uklanjanju sitnih čestica, prljavštine i ostalih nečistoća iz vode. Redovno proveravajte stanje filtera i čistite ih prema potrebi. Filteri se mogu čistiti ispiranjem pod pritiskom ili potapanjem u rastvor za čišćenje.

Čišćenje skimmera i pumpe

Skimeri su odgovorni za sakupljanje plivajućih nečistoća sa površine vode, dok pumpe cirkulišu vodu kroz sistem filtracije. Redovno čišćenje i održavanje skamera i pumpi sprečava začepljenja i osigurava optimalan protok vode kroz sistem.

Provera nivoa vode

Pravilni nivo vode u bazenu ključan je za pravilno funkcionisanje filtracionog sistema. Redovno proveravajte nivo vode i dopunjavajte je prema potrebi kako biste održali optimalne uslove filtracije.

Sistem backwashing-a

Ako vaš sistem filtracije ima mogućnost backwashing-a, redovno ga koristite kako biste uklonili nakupljene nečistoće iz filtera. Backwashing pod pritiskom može efikasno eliminisati talog i produžiti vek filtera.

Pravilno održavanje filtracionog sistema ne samo da osigurava čistu i prozirnu vodu u vašem bazenu, već i smanjuje potrošnju energije i produžava životni vek opreme. Redovno praćenje i održavanje sistema ključno je za dugoročno zadovoljstvo i bezbednost vašeg bazena.

Spremni ste da svoj bazen dovedete u savršeno stanje za letnju sezonu? Ako vam nedostaje vreme ili znanje, ne brinite se! Naš tim stručnih čistača bazena stoji vam na raspolaganju. Kontaktirajte nas danas i prepustite nama brigu o vašem bazenu, dok vi uživate u osvežavajućoj vodi i zabavi sa porodicom i prijateljima.