Blog

Kako održati travnjak zelenim i zdravim

Održavanje travnjak

Da li ste ikada razmišljali da imate besprekorno zeleni travnjak koji će biti ponos vašeg dvorišta? Održavanje travnjaka zelenim i zdravim, i uopšte zelenih površina može biti izazovno, ali uz pravilne tehnike i savete, možete pretvoriti svoj zeleni tepih u pravo čudo. Evo nekoliko korisnih saveta od stručnjaka iz Maki-Mar tima koji će vam pomoći da postignete savršen izgled vašeg travnjaka.

Travnjak – redovno košenje i održavanje dužine

Jedan od ključnih faktora za zdrav i lep travnjak je redovno košenje i održavanje dužine trave. Visina trave treba da bude prilagođena sezoni i klimi, ali generalno, preporučuje se košenje na visini od 5-7 centimetara. Ovo će omogućiti zdrav rast trave i sprečiti pojavu korova.

Pravilno navodnjavanje

Svaka zelena površina zahteva adekvatno navodnjavanje kako bi ostao zelen i zdrav. Važno je zalivati travu ujutru ili kasno popodne kako bi se izbeglo isparavanje vode. Takođe, treba izbegavati prekomerno zalivanje koje može dovesti do stvaranja ustajale vode i pojave gljivica.

Đubrenje i prihrana

Redovno đubrenje je ključno za održavanje zdrave trave. Đubrenje treba primenjivati prema potrebama trave i u skladu sa preporukama proizvođača. Takođe, prihrana mikroelementima može doprineti jačanju travnjaka i poboljšanju boje trave.

Održavanje travnjak

Zanimljiva činjenica

Da li ste znali da je travnjak površina koja može imati pozitivan uticaj na kvalitet vazduha? Zdrav travnjak apsorbuje ugljen-dioksid iz atmosfere i proizvodi kiseonik, što može doprineti poboljšanju kvaliteta vazduha u okolini vašeg doma.

Zaštita od štetočina i bolesti

Kako biste održali zeleni travnjak u savršenom stanju, važno je obratiti pažnju na zaštitu od štetočina i bolesti. Redovna primena pesticida i fungicida može pomoći u sprečavanju pojave insekata, bolesti i korova koji mogu oštetiti travnjak. Međutim, važno je koristiti ove hemikalije pažljivo i u skladu sa preporukama, kako bi se minimizirali potencijalni negativni uticaji na okolinu i zdravlje ljudi i životinja.

Maki-Mar vam pruža profesionalnu uslugu održavanja travnjaka

Ako želite savršen zeleni travnjak bez brige o održavanju, Maki-Mar je tu da vam pomogne! Naš tim stručnjaka za održavanje zelenih površina pruža profesionalne usluge košenja, đubrenja, navodnjavanja i svega što je potrebno da bi vaš travnjak bio u vrhunskom stanju. Kontaktirajte nas danas i prepustite svoj travnjak u ruke stručnjaka.